Skandál Martina Stropnického?

14. 05. 2014 15:48:16
Včera to bylo skoro téma dne. Martin Stropnický, ministr obrany, si v rozhovoru pro agenturu Reuters dovolil říct něco, co se nelíbilo mnoha lidem. Taky samotnému premiérovi. Reakci hradního pána se dosud nepodařilo získat. Dnes zde na blogu čtu reakce blogerů a nestačím se divit. Ale co vlastně Stropnický řekl a byla to taková hrůza?

Pravda je, že kdybych si ̈tento článek pouze přečetl, pomyslel bych si, že se pan Stropnicky pokouší, stát se čestným členem KSČM. Jenže k tomu článku je přiloženo video a tak mi zůstává záhadou, proč čtenáři věří blábolům novináře a neslyší na vlastní uši, co pan Stropnický vlastně řekl.

Chybou je, že v uvedeném videu schází to podle mne podstatné. Totiž otázka, kterou panu ministrovi položili. Z odpovědi ale poměrně jasně vyplývá, že dotaz směřoval na případné trvalé rozmístění jednotek NATO na území ČR. Odpověď Stropnického byla naprosto v pořádku a logická a nikde nevytvářel paralelu mezi agresí vůči Československu z roku 1968, jak se mylně domnívá pan Sobotka. Pan Stropnicky jen naznačil, jak by takovéto rozmístěni, mohlo být vnímáno, navíc tato jeho odpověď byla do jisté míry spekulativní, protože v ní použil slovíčko "asi"

Vzpomeňme si na reakci, s jakou se setkala snaha, umístit na území ČR americký radar. Tehdy se tento plán setkal s hysterickým pokřikem levičáků, bolševiků a rádoby vlastenců. Nakonec to dopadlo tak, že podle jakýchsi průzkumů, by proti onomu radaru byla podstatná část obyvatelstva. Prostě, radar se nesetkal s nadšením a případné trvalé rozmístění cizích vojsk by bylo přijato s nadšením? Kdo tomu má věřit?

Pan Stropnicky v této, ryze virtuální spekulaci uvažoval naprosto zodpověďne a logicky. Ta zmínka, která zvedla tlak předsedovi vlády, byla taky na místě. Ono opravdu si lidé ještě moc dobře pamatují přítomnost sovětských vojsk a problémy s tím související. Bylo by tedy dost problematické přesvědčit, že v tomto případě by žádné problémy nenastaly. I když by rozumná většina (věřím že v Česku rozumná většina je), pochopila že se nejedná o okupační vojska, přesto by tam byl ten psychologický element, že na území republiky jsou cizí jednotky.

To vše je samozřejmě pouze civilní strana pohledu na věc. Pan Stropnický, jako ministr obrany ovšem musel zvážit i vojenské hledisko, což se v tom rozhovoru moc neprojevilo ale přesto je jasné, že umístění zahraničních vojsk na území ČR je strategickou zbytečností. Dostačující síly jsou totiž umístěny nedaleko, v Německu a protože akutní, přímé nebezpečí v této chvíli opravdu nehrozí, jsou úvahy o jakémkoliv trvalém stavění vojenských základen zbytečné.

Zbývá ještě zmínit ekonomický rozměr, protože, přestože o umístění svých vojsk na území ČR zatím snad nikdo nepožádal, dovedu si představit, že tato varianta by mohla znít lákavě pro americkou administratívu, která řeší co s vojáky, které stahuje z Afghánistánu a podobně. Tady je ale na místě otázka, kdo by nesl hlavní ekonomickou tíži takovéhoto kroku. Jestli hostitelská země nebo země, jejíž vojska by na jejím území operovala. Jaké jsou dohody a zvyklosti v tomto směru nevím ale mám dojem že o náklady se rozdělují.

Takže, když to vše sesumíruju, ministr obrany Stropnický dostal spekulativní otázku, jejíž přesné znění bylo z onoho videa vystřiženo, a na tuto otázku v poměrně krátkém čase odpověděl naprosto profesionálně. Proto si myslím, že kritika, která se na jeho hlavu snesla, včetně primitivních urážek, není na místě.

Autor: Václav Král | středa 14.5.2014 15:48 | karma článku: 27.76 | přečteno: 1663x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 628 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |
VIP
Počet článků 415 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2013
http://facebook.com/vaclavthekral

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...