Václav Král

Jak zatnout Rusku konečně tipec?

5. 09. 2014 11:00:00
Přiznávám to nerad, velice nerad ale musím dát za pravdu Sobotkovi a všem těm, kteří upozorňují, že sankce, které proti Rusku plánuje EU a USA jsou k ničemu a žádný valný úspěch slavit nebudou. A nejhorší na tom je, že ti z politiků, kteří po omezeních volají, o zbytečnosti tohoto počínání moc dobře vědí. Takže jen populisticky honí voliče a oblíbenost.

Každý kdo zná Rusko, jeho mentalitu, historii i současnost ví, že žádná ekonomická sankce nemůže donutit jeho představitele jednat jinak, než jednají. Politici a ti, kteří na základě sankcí mají mít omezený nebo dokonce pozastavený přístup ke svým zahraničním kontům jsou tak zajištěni, že tento krok je nemůže nijak ohrozit. Jsou tak zabezpečení, že si mohou kdykoliv nechat na svůj stůl dovézt jakoukoliv pochoutku odkudkoliv. Sankcím EU a USA se tak mohou jen smát, protože vědí, že to nebudou oni, kdo jimi bude postižen ale budou to řadoví občané, kterých se tento krok dotkne. Jenže tady narážíme na ruskou mentalitu a na to, nač jsou Rusové zvyklí od nepaměti. Nikdy si nežili v luxusu a dostatku. Rusové jsou zvyklí na fakt, že příjdou do krámu ve kterém nic není. Nijak je to nerozhodí a představa, že by snad následkem nedostatků zboží z Německa nebo Francie, došlo k masovým demonstracím, či snad ke svržení Putina, je směšná.

Je tedy vůbec nějaká šance dostat Rusko a jeho politiky na kolena?

Na kolena asi ne, ale přivést je k rozumu, na to šance je. Jenže to by si západ a především NATO museli uvědomit, proč vlastně tato organizace vznikla a pochopit, že od konce druhé světové války se toho moc nezměnilo. Rusko nikdy neopustilo svou mocenskou hegemonistickou politiku. S příchodem nové generace mocných se pouze změnila retorika a vnější presentace. Zatímco v postavě Putina viděl západ a hlavně USA nového progresivního politika, on sám, pečlivě plánoval kroky, ke znovuobnovení sovětského impéria. A tyto kroky teď postupně uvádí v život.

Přitom Putin není v ničem zvlášť odlišný od předchozích báťušků. kteří vedli bolševický SSSR. Je to v jejích genech, v jejích mentalitě. Jediná věc které rozumí a kterou jsou schopní respektovat, je vojenská síla.

Pochopitelně, jakkoliv je krásná představa stíhaček NATO nad moskevským nebem, je to pouhá fikce. Ale takovýto krok není potřebný. K tomu, aby Rusko zalezlo tam kam patří, a nestrkalo čumáky do čeho jím nic není, postačí pouze to, aby západ projevil dostatečnou vojenskou prezenci. Vojska NATO by měla být v Evropě rozmístěna tak, aby Rusku bylo jasné, že v případě sebemenšího pokusu, dostanou nakopáno. Přijímání nových členů NATO nevidím jako účelné ovšem chce li Ukraina pomoc, měla by oficiálně požádat o dislokaci jednotek NATO na svém území. Zkrátka, na dohled ruských dalekohledů by měly být jednotky NATO. Ze všech stran. NATO tady, NATO tam, všude kam se podívám, aby Putin vrčel vzteky.

To je totiž jediný krok, který stoprocentně dá Putinovi najevo, kde jsou jeho hranice. A je to jediná řeč, které Putin porozumí.

Současné kroky jak EU tak USA jsou k smíchu a jsem si jistý, že Putin se baví náramně. On totiž moc dobře ví, že za současného rozdání karet, se nemusí ničeho bát. Že má dveře dokořán a nejen na Ukrainu, protože tak jako před léty se svět omezil jen na žvanění, v případě Gruzie, tak stejné kecy slyšíme i teď, když jde o budoucnost Ukrainy.

Autor: Václav Král | karma: 18.62 | přečteno: 1376 ×
Poslední články autora